Technika prevádzky 1.E.
30. 11. 2009
Výživa a civilizácia
- Výživa znamená zabezpečiť pre človeka dostatočné množstvo potravín, pochutín a nápojov, ktoré sú do množstva a štruktúry schopné racionálne uspokojiť výživové potreby človeka
Racionálna výživa – uspokojenie výživových potrieb človeka
- Podľa odporúčania zdravotníkov. Racionálna strava by mala obsahovať všetky základné živiny, bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerálne látky, zeleninu, ovocie (najlepšie v surovom stave)
- Vyhýbame sa vyprážaným jedlám rýchleho stravovania, dodržiavame rozloženie celodennej stravy, dostatok pohybu, spánku a staráme sa o duševný a telesný vývoj človeka
Zásahy správnej výživy
- Aby strava spĺňala určité požiadavky organizmu, čo do množstva prípravy, časového rozdelenia musíme dodržiavať niekoľko dôležitých zásad
a) Strava ma zodpovedať potrebe organizmu, v detstve je prívod energie vyšší v neskoršom veku sa má postupne znižovať potreba energie
b) Zloženie stravy má byť také, aby obsahovalo základné živiny v správnom pomere
c) Veľkú pozornosť venujeme k príprave stravy, volíme taký spôsob prípravy pri ktorom sú najmenšie straty živín v surovinách a aby bolo jedlo čo najľahšie stráviteľné
d) Jedlo je dôležité správne rozložiť počas dňa do 3 až 5 jedál
e) Prostredie pri jedle závisí tiež na príprave/úspechu konzumácie, úprava jedla je tiež dôležitá
Príjem energie :
Druh práce
|
Pohlavie
|
Vek
|
Počet KJ / kcal
|
Pri ľahkej práci
|
muži
|
Do 34
|
11 340 KJ/2700kcal
|
|
muži
|
Do 54
|
10 921 KJ/2600kcal
|
|
ženy
|
Do 34
|
9 240 KJ/2200kcal
|
|
ženy
|
Do 54
|
8 610 KJ/2050kcal
|
Odporúčaný pomer stravy :
- Bielkoviny 10 – 15 %, Tuky 30 %, Sacharidy 55 – 60 %
Vegetariánska strava/výživa :
- Byť vegetariánom neje len bezmäsité stravovanie
- Je to životný štýl zameraný na zdravú výživu, abstinenciu, nefajčenie, pohyb, telesnú hygiena, vnútorne prečisťovanie organizmu, psychohygiena
Rozdelenie :
- Vegetariáni – nejedia žiadne mäso ale konzumujú iné živočíšne produkty
- Pokročilí vegetariáni – ako vegetariáni ale sú prísnejší, vyhýbajú sa bielemu cukru, bielej múke aj ostatným chemicky opracovaným produktom
- Vegáni– nejedia žiadne mäso ale ani iné živočíšne produkty, konzumujú výlučne rastlinné produkty (strukoviny, orechy, obilniny, ovocie, med, zelenina)
- Vitariáni – konzumujú len surovú stravu
Ideálne zloženie dennej stravy :
- 40 % surové naklíčené semená (fazuľa, hrach, šošovica,..strukoviny)
- 35 % surové ovocie
- 10 % obilniny
- 10 % strukoviny, orechy
- 5 % ostatné tvaroch, mak, iné pochutiny
Treba vedieť správne kombinovať potraviny
Markobiotiká
– opiera sa o sembudhizmus, vychádza z učenia o silách z vesmíru s filozofických existencii dvoch protikladných pólov. JIN a JANG obe sily sa stále usilujú o rovnováhu, ktorá sa podľa učenie makrobiotiky prednostne vytvára výživou, ktorá potravina je viac ovplyvnená cez JIN alebo JANG záleží na mnohých faktoroch výzore, akú ma štruktúrnu formu a okolí. V oblasti výživy makrobitici uprednostňujú obilniny 70% denného prijímania potravy, zvyšok tvoria polievky, strukoviny, varená alebo kvasená zelenina a pod.
Charakteristická je nízka spotreba tekutín. Veľký omyl, ktorý popiera fyziologické zákonitosti organizmu. Vraj stačí voda, ktorá je v potravinách a týmto si poškodzujú zdravie. Nekonzumujú ovocie. Odmietajú mliečne potraviny a odmietajú soľ a cukor. Nevýhody a poškodenie zdravia v dôsledku varenej stravy 70% málo tekutín.
- ľudia živiaci sa surovou stravou sa označujú ako vitariáni, jedia zeleninu, ovocie, orechy a semená
- Odporúčajú stravu (zloženie) – 75 -85% ovocia, 10 – 20% listovej zeleniny a 5 % orechov a semien
- Ľudia ktorý prechádzajú na surovú stravu jedia rôzne zložité kombinácie jedál ako náhradu za svoje obľúbené varené jedla. Na začiatku je bežné jest veľké množstvo jedla a kalorickejšie potraviny ako sú orechy, sušené ovocie, ktoré dodávajú pocit plnosti na aký sme zvyknutí pri varenom jedle.
- Postupne telo zvyšuje schopnosť tráviť a vstrebávať živiny. Dôvod pre surovú stravu vitariánov je túžba byť zdravý. Na šťastie si veľa ľudí uvedomuje že najlepším spôsobom ako sa vyrovnať s chorobou je odstrániť skôr príčiny než symptómy.
- Najdôležitejšie je žiť v súlade so skutočnými potrebami nášho teľa.
Oddelená strava
- koncept zdravej výživy vyvinul istý americký lekár HAY, nezameral sa na výber jednotlivých potravín ale zohľadnil ich príjem počas dňa
- bielkoviny sa môžu konzumovať v prvej polovici dňa
- cukry, uhľohydráty poobede a večer
- optimálne je zásobenie organizmu potrebnými látkami a prijímať potraviny v maximálne možnej prírodnej forme
- hlavná zásada oddelenej stravy je Nemiešať potraviny z rozdielnym časom trávenia a rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich šťav. Cieľom je aby potrava zbytočne dlho neležala v žalúdku. Rýchlejším trávením sa zabráni hnilobným a kvasným procesom v črevách, ktoré sú zdrojom otravy organizmu. Dôležité sú ochranné živiny, vitamíny, minerálne látky a nevyhnutná je voda. Ľudský žalúdok môže prijať viac ako 1 kg potravy. Počas 2 - 6 hodín ju uvoľňuje postupne do tráviaceho ústrojenstva
Skupiny oddelenej stravy :
- rozdeľujeme do 2 hlavných skupín a 3 podskupiny
Ø 1) Živočíšna A – patria sem všetky druhy mäsa(ryby, údeniny, hydina, mlieko, mliečne výrobky)
Ø 2) Rastlinná B – patria sem všetky obilniny, výrobky z obilnín(cestoviny, strukoviny), sójové výrobky, sezam, tekvicové jadierka
§ a) Zeleninová – všetky druhy zeleniny, čerstvá, šušená, huby, kečup, sójová omáčka,horčica, zeleninové šťavy
§ b) Ovocná – čerstvé, sušené, mrazené, džemy, kompóty, džúsy(bez cukru)
§ c) Orechy – nepražené, nesolené
Kombinácia jedál :
- v zásade nikdy nekombinujeme potraviny
o 1) Hlavných skupín A a B
o 2) Ovocnú podskupinu so skupinou A
o 3) Ovocnú podskupinu so zeleninovou podskupinou
DIETNE STRAVOVANIE
základom dobrého zdravia a liečenia chorôb je správna výživa medzi výživou a chorobami pečene , medzi výživou a infekciami, chorobami tráviaceho traktu je úzky vzťah
- v záujme zdravej výživy nášho organizmu musíme cieľavedome :
1) Znížiť spotrebu potravín (tuky, cukry, soľ, )
2) Zvýšiť spotrebu potravín (železo vitamíny A,B2, C,) a potraviny, ktoré sú bohaté na vlákniny
3) Zmeniť doterajší spôsob stravovania, kde by mala byť striedmosť v stravovaní, viac pohybu
Základné diéty :
0) Je tekutá diéta
1) Kašovitá diéta
2) Šetriaca diéta
3) Racionálna diéta
4) Diéta s obmedzením tukov
5) Bielkovinová diéta
6) Bez cholesterová diéta
7) diéta POŠLITE POZNÁMKY
8) diéta DOPÍŠEM
9) diéta / adresa
10) diéta martincyp.or.cyprian@gmail.com
11) diéta
12) diéta
13) diéta
14) diéta
Tekutá diéta
- predpisuje sa najčastejšie po operáciach hltana, pažeráka
- Strava sa pripravuje do tekutej stravy
Kašovitá diéta
- používa sa po operáciach žalúdka, pri vredových ochorení žalúdka, dvanástnika
- vzhľadom na obsah živín plnohodnotná
- varenie a dusenie pokrmov TP (technologický postup)
Šetriaca diéta
- používa sa pri dlhodobých poruchách tráviaceho traktu(aj žalúdok)
- varenie, dusenie, pečenie TP
- vylučujú sa ťažko stráviteľné pokrmy
Racionálna diéta
- pripravuje sa podľa zásad racionálnej výživy
- vylučujú sa ťažko stráviteľné pokrmy
- má protisklerotický účinok
Diéta s obmedzením tukov
- odporúča sa pri ochorení žlčníka, pankreasu
- obmedzujú sa vaječné žĺtky, mastne ťažko stráviteľné jedla, strukoviny (nadúvajú)
Bielkovinová diéta
- odporúča sa pri hnačkovitých ochoreniach, kde je dôležitý zvýšení obsah bielkovín a znížený obsah tukov
- konzumuje sa menej ovocia, zeleniny pretože obsahujú vlákninu, ktorá nie je vhodná pre črevá
STRES
Čo je stres ?
- môže znamenať byť vystavený istým silným tlakom
- stres je pozitívny EUSTRES aj negatívny DISTRES
- nadmiera stresu môže dokonca spôsobiť smrť – znamená úzkosť.., preto sa stres chápe ako vyčerpanie a utrpenie
Zvládanie
3 spôsoby :
1) Odstránenie vonkajších podmienok stresu
2) Odstránenie vnútorných podmienok zapríčiňujúcich stres
3) Zmeniť význam situácie pre jedinca a prehodnotiť situáciu
Kontrola stres
- Odporúčania :
o Relaxácia
o Utiecť (hudba, venovať sa koníčku, …)
o Cvičenie
o Jesť a piť striedmo
o Dobrá nálada
Stres a zamestnanie
Zásady :
- snažte sa vyjadrovať zreteľne vyjadrovať vaše problémy
- nepoužívať žargóny alebo neznáme výrazy, ktoré môžu vytvárať dojem vzdelanosti / nadradenosti
- vyhýbať sa subjektívnym(osobné) názorov
- situáciu treba rozoberať čo najefektívnejšie
- nekomunikovať ironický, kriticky, nepriateľsky (oslabuje to dôveryhodnosť slov)
- správne používanie neverbálnej komunikácie (pozerať sa do očí)
- Väčší pocit istoty nadobudneme ak plníme úlohy podľa ich dôležitosti, nenechať sa ovplyvňovať prácou .
- Vyhýbame sa prepracovaniu
- Problémy riešime okamžite
- Správame sa asertívne
- Umožňujeme svojim podriadením podieľať sa na rozhodnutiach, ktoré sa ich dotýkajú.
- Podporujme kreativitu a samostatne myslenie ak nie je možný kompromis snažme sa vysvetliť dôvody svojho rozhodnutia
- snažíme sa aby podriadení mali predstavu svojho profesionálneho rastu
- Snažme sa vypracovať motivujúci systém odmien (nemusia to byť vždy odmeny finančné)
- podporujme osobnú iniciatívu
Základne príčiny stresu nemajú príčiny v agresívnom okolí ale v našej vlastnej reakci naň.
Závisí z 10% na našom správaní a z 90% je závislé od nášho postoja, čiže spôsobu myslenia.
Najnovšie gastronomické poznatky Utorok 8.12.2009
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.